Wie in Otterlo op zoek is naar een groepsaccommodatie voor families of zakelijke bijeenkomsten, kan niet om Hoeve Boer & Bleek heen. Wat niet veel mensen weten is dat deze locatie enkele jaren geleden nog een actief boerenbedrijf herbergde. De transitie van dit agrarische bedrijf naar een toeristische bestemming is een mooi voorbeeld van wat Teus’ Advies kan betekenen voor enthousiaste ondernemers.
We laten dan ook graag het woord aan Herman Prangsma, eigenaar én initiatiefnemer van Hoeve Boer & Bleek.
,,Herman: “Begin 2018 hebben mijn vrouw en ik de boerderij overgenomen van de vorige eigenaar. Hij had hier een agrarisch bedrijf met 40 koeien, 200 kippen en een paar varkensstallen. Hij wilde graag stoppen met het bedrijf en wilde graag in het dorp, Otterlo, gaan wonen. Dat kwam mooi samen. In eerste instantie waren onze ideeën wat agrarischer, maar de gemeente wilde graag een toeristische bestemming aan dit perceel koppelen, ook in verband met stikstof. Dus uiteindelijk zijn we uitgekomen op een toeristische bestemming met vee in een hobbymatige omvang.”
Een vak apart
“We hebben een goede relatie met een bouwbedrijf uit Wekerom. Via dit bedrijf kwamen we in contact met Teus. Je hebt toch een goede adviseur nodig die je door het oerwoud van bestemmingsplannen kan leiden. Ons idee was leuk, iedereen was enthousiast, maar een bestemmingsplan wijzigen van agrarisch naar toeristisch is een vak apart. En ook de stikstofdiscussie speelde een rol, uiteindelijk moet je agrarische rechten proberen te ruilen voor een toeristische bestemming.
Teus heeft ons van A tot Z begeleid in dit proces. Hij heeft veel kennis van het agrarische stuk én hij kent de regio hier goed. Hij heeft ons plan helpen bijschaven, de scherpe kantjes er af gehaald en zaken toegevoegd die een positieve bijdrage zouden geven op de besluitvorming. Ook heeft hij ons in contact gebracht met een goede landschapsarchitect en regelde hij natuuronderzoeken en (natuur)vergunningen.”
“Je hebt toch een goede adviseur nodig die je door het oerwoud van bestemmingsplannen kan leiden.”
De plannen zijn werkelijkheid geworden
“Na 1,5 jaar was de bestemmingsplanwijziging rond. We kochten het perceel begin 2018 en eind 2020 was de eerste accommodatie klaar. Eerder dit jaar hebben we de derde accommodatie afgerond en draait onze horecafaciliteit ‘KOE’, die we hebben gevestigd in de oude ligboxenstal. We leveren vanuit Koe maaltijden aan onze gasten en in het weekend kunnen fietsers en wandelaars hier neerstrijken voor koffie met gebak of een lekkere lunch.
Het oude woonhuis is nu een accommodatie voor 24 personen geworden, met 9 slaapkamers en 9 badkamers. De grote – 50 meter lange – kippenschuur is een schuurhotel geworden, met 11 kamers met badkamer en een eigen sauna. De schaapskooi, onze derde accommodatie, hebben we nieuw gebouwd, maar wel volgens Veluws model. Zo past het goed in het landschap. Je vindt hier 8 slaapkamers en 8 badkamers. Alle accommodaties hebben een gezamenlijke ruimte voor plenaire sessies.
Wat we nu nog moeten doen is de puntjes op de ‘i’ zetten. De koeien zijn in mei gekomen, de stal is klaar, het is vooral nog wat bouwmateriaal opruimen.”
De kracht van buiten zijn
“Het agrarische aspect houden we graag in ons bedrijf. We houden hobbymatig 8 koeien, die een rol spelen in het onderhoud van de 6 hectare landbouwgrond. We gebruiken kruidenrijk gras en het voer halen we van het eigen land af.
Er wordt ook verrassend veel zákelijk gebruik gemaakt van onze accommodatie, meer dan we van tevoren hadden verwacht. Er worden trainingen gegeven, heisessies en (meerdaagse) cursussen. Er komen ook veel mensen voor retreats en cursussen rondom gezondheid of psyche. Eigenlijk zouden we nog een aparte ruimte willen realiseren voor dat soort sessies. Ik zit te denken aan een zolder in de kapschuur, waar je met mooie raampartijen een rustige ruimte kunt creëren voor bijvoorbeeld yoga. Maar dan moet ik toch Teus weer eens even bellen om te sparren over de mogelijkheden!”